2014. december 17., szerda

Ismerd az ellenségedet! - Lengyel-Litván Unió



Ha szeretsz agresszíven játszani egy nagyon jól manőverezhető, keményen rohamozó haderővel, akkor komoly megfontolásra méltó, hogy a Lengyel-Litván Unió seregeit válaszd. A híres szárnyas huszárok a világ legjobb lovassága. A kozák stílusú lovasság és a pancerni (páncélos kozák stílusú lovasság) támogatásával halálos veszélyt jelentenek ellenfeleikre. Kizárólag a svéd gyalogság állhat helyt a huszárok rohamával szemben, ha össztüze képes megtörni a szárnyas lovagok morálját.

A lengyelek számos kiváló parancsnokkal büszkélkedhetnek, de minő szerencsétlenség az egyéni ambíciók és a civakodás gyakran meghiúsítják a legnagyszerűbb haditerveket is. Hasonlóan feszült és ingatag a helyzet a lengyel és litván részek között.


A Lengyel-Litván Unió hadserege nemesi sereg - a lovagi rendűek serege. A lengyel nemes hajlandó vérét hullatni, de csak amíg társai is így tesznek. Amint az első nemesi alakulat megfutamodik, a teljes hadsereg lelkesedése elillan, mint a füst. Másrészről a nemeseket a legkevésbé sem zavarja a plebejus (alantas származású) alakulatok, mint például a gyalogság, vagy a dragonyosok megsemmisítése, mert hát ki is törődik a parasztokkal?

A Lengyel-Litván Unió hadseregének csak elenyésző részét képezte a gyalogság és a tüzérség. Ennek eredményeként bár rendkívül ütőképes, mégis nehezen állja meg a helyét szabályos csatában jól előkészített védelemmel szemben. Továbbá a szárnyas huszár, veterán kozák és pancerni alakulatok csak kis részét képezik a  haderőnek, és mellettük felvonulnak a szolgálatra kötelezett nemesség engedetlen könnyű lovas tömegei is, akik valószínűbb, hogy menekülnek, mint rohamoznak.

Említésre méltó, hogy a  Lengyel-Litván Unió serege a legtöbb esetben kis létszámú az ellenfeleihez képest, így létszámfölénnyel kell szembenéznie a csatamezőn.

Az eredeti, szépen illusztrált, angol nyelvű pdf letölthető: Know Your Enemy - RON
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése