2014. december 12., péntek

Seregek - Miért válasszuk a lengyel és litván hadakat?



Ha szeretsz agresszíven játszani akkor ez a rendkívül jól manőverező, pusztítóan rohamozó nemzet jó választás lehet a számodra. A történelmi tényekhez hűen a lovasság dominál az összes listában, ami bizonyos küldetéseknél komoly hátrányt is jelenthet. Lovas hagyományaiknak köszönhetően majdnem minden lovas egységük 20 cm-re tud  (ellentétben például a reiterek 10 centijével) rohamozni, illetve menekülni, ami alkalomadtán nagyban növelheti az ellenséges és csökkentheti a saját veszteségeket.

A lengyeleknek kiváló parancsnokai vannak, de sajnos az egyéni ambíciók és a széthúzás rányomja bélyegét a hatékonyságra. A nemesi sereg átka, hogy csak addig harcolnak az egységek, amíg a többiek is megteszik ugyanezt, ha valaki visszavonul a társai is feljogosítva érzik magukat, hogy felhagyjanak a harccal. Az egymás közti civakodás nemzeti szinten is megjelenik a lengyel-litván ellentétben. A speciális szabályok jól tükrözik ezen történelmi sajátosságokat.

Jellemzően a kozák stílusú lovasság a lengyel seregek alapja. A pancerni (páncélos kozák) lovasság képviseli a nehézlovasságot, a kozák stílusú lovasság képezi a gerincét, a tatár lovasok és az oláh lovasság pedig adják könnyűlovasságot. Aki gondolja hozhatja a nemesi felkelés fegyelmezetlen tömegeit, vagy a kétes hírű önkéntes volontérokat. A gyalogság alkalmazása nem jellemző, de lehetőség van hozni (dragonyos, lengyel-magyar, paraszti felkelők, német zsoldosok) a tüzérség fejletlen.

A litvánoknál nagyjából azonos a helyzet a lengyelekkel: kozákság az alap, nincs páncélos kozák, ellenben van a sajátosan litván petyhorcy, ami pusztító rohamra képes, de nem igazán védett - a német lakosságú városok befolyásának köszönhetően nyugatias elemek is jelen vannak a listákon: reiterek és dragonyosok, könnyűlovasságként tatárok szolgálnak. 1667-től nem csatlakozhatnak a volontérok.

Jelenleg a legtöbb portya (skirmish ~ csatározás) listával rendelkező nemzet: a szabálykönyvben két lengyel portya van, a fenti egységek képviseltetik magukat mindkettőben, a fő különbség köztük, hogy 1667-től nem csatlakoznak a volontérok. Hasonló a helyzet a litvánoknál is: két portya lista van a könyvben, a fő különbség, hogy 1667-től nem csatlakoznak a volontérok és már reitereket sem lehet ekkortól hozni. 

Aki az elit elitjéről, a szárnyas huszárokról csatározás szinten sem tud lemondani hozhatja a litván Gosiewskit zsákmányszerző portyájával - róluk egy későbbi bejegyzésben lesz részletsebben szó, most csak annyit, hogy nagyon kemény ellenfél és ezt a csapaton belüli nemzeti megosztottság enyhíti csak valamicskét.

További lehetőség a Kurland lista reiterekkel és gyalogos muskétásokkal. Itt van még Piaeczynski dániai különítménye a változatosság kedvéért kozákokkal és oláh lovassággal. Hamarosan kapható lesz egy paraszti felkelőkön alapuló portya, de a lista még nem nyilvános.


Az egységekről bővebben:

Szárnyas huszárok:

A kor méltán leghíresebb lengyel lovassága. Félelmetesek. Rohamból szinte megállíthatatlanok, 7-es páncéljuk miatt nagyon nehéz megsemmisíteni az egységet. Elit lovasság, kísérettel, szárnyas huszár lándzsával felszerelve - előbb ütnek, mint az ellenfél, ha először rohamoznak. Beérkezés után a lándzsák eltörnek, ezután estoc-jaikkal (hosszú egyenes nehéz pallos) aprítanak, ami 
rohamból eggyel rontja a páncél mentőt közelharcban. 

Brutálisan erős egység ha rohamoz, egy az egy ellen nem igen van olyan egység, ami eséllyel veszi fel a harcot velük, állítólag csak a fegyelmezett muskétások össztüze jelenthet veszélyt, ha képes megtörni a moráljukat.

A játék egyensúly kedvéért kevesen vannak és portya szinten csak kis osztagok támogatják. Ha az egység valami hatalmas balszerencse folytán megtörik, vagy ne adj Isten veszít 1 talpat, nagyban csökken a harcértéke. Kedvenc figuráim, egyszerűen gyönyörűek.

Kozák stílusú lovasság:

Ezek a páncél nélküli lovasok az elit lovassághoz tartoznak. Alapból mozoghatnak nyílt rendben (open order) és ha szeretne közvetlenül a roham előtt összezárhat zárt rendbe (close order), ezzel nagyban megnehezítve az ellenséges muskétás egységek dolgát és növelve a becsapódás erejét.

Van pisztolyuk, bajtársaik, csatlósaik (companions) 
kísérik őket harcba, ami miatt több kockával dobhatnak, igen kellemes célszámra. Talpanként 2 kockával tudnak lőni vegyes fegyverzetükkel, ami karabélyból és íjból áll (vegyes fegyverzet: egyik fegyver külön szabályai sem érvényesülnek) és közelharcban is 2 kockával harcolnak. Valódi elit katonákról van szó. Akár kopjával is lehet őket hozni, a veterán osztagok pajzsot kaphatnak.

Hátrányuk a 3-as páncél és a kevés lőszer (csak 4 lőszerük van,  amit érdemes közelharcra tartalékolni - gyakorlatilag 2 közelharc alatt elpufogtatják a teljes ellátmányt, ami többé kevésbé az egész lengyel seregre igaz sajnos).


Pancerni lovasság:

Gyakorlatilag ugyanaz mint a kozák stilusú lovasság láncingben és fém fejvédőben, ezt jelképezi az 5-ös páncélzatuk.  Dárdát is kaphat és a veterán osztagok pajzsokkal is védik magukat. Túlélő, erős egység.

Oláh lovasság:

Régen nagyon lenéztem ezt a lovas egységet, ki sem akartam próbálni, aztán egy játék alkalmával mégis felkerült egy osztag az asztalra, mert nem volt elég kozák stílusú lovasunk. Nem várt sikert aratott...

Könnyűlovas osztag, nagyon mozgékony, nehéz elkapni. Gyakorlatilag körbe tudja táncolni az ellenfelet és oldalba lőni, vagy ágyúkat (1 sebzés és nincs többé ágyú) és egyéb kellemetlen egységeket zargatni. Másik nagy előnyük, hogy fal mögött védekező egységet is könnyedén megkerülhet és oldalba vagy hátba támadva sokkal jobb eséllyel harcol, mint a nehézlovasság szemből. 

Karabéllyal és íjjal (vegyes fegyverzet) vannak felszerelve, talpanként 2-őt lőnek. Ha oldalba tudják lőni az ellenséget akár 5-7 kockával is dobhatnak, úgy, hogy nem kapnak levonást se a mozgásért se pedig a lóhátról lövésért, ráadásul 2 kockával közelharcol és még pisztolyuk is van. Azonban a 2-es páncél miatt nem ajánlott, hogy szemből rohamozzunk vele! Mivel felderítők is, ezért aztán végképp megéri hozni őket, ha mód van rá.

Hátrányuk a 2-es páncél és közelharcban csak nyílt rendben küzdhetnek, ami -1-et jelent az összecsapás eredményének számításánál.

Tatár lovasság:

Ők is a könnyűlovasság sorait erősítik, de kizárólag íjjal vannak felszerelve, amivel viszont roham közben is lőhetnek. Továbbá színlelt meneküléssel könnyen tőrbe csalhatják az óvatlan hadvezéreket.

Jó egység, de nekik is csak 2-es páncéljuk van, továbbá elit tatárok csak litván listákban hozhatók. Nekem annyira nem tetszett, hogy nincs pisztolyuk, bár történelmileg így pontos, de  ízlések és pofonok, ha könnyűlovasságot szeretnék én inkább az oláh lovasságot használom.

Petyhorcy lovasság:

Nos, őket még nem sikerült kipróbálnom. Igazából a pancerni és a kozák stílusú lovasság között helyezkednek el és kizárólag a litván listákon szerepelnek. Talpanként csak 1 kockával lőnek, de jöhetnek kopjával (-3 az ellenfél páncélzatából) is. Elit lovasság, van kompániájuk így rohamból sok kockával ütnek magas célszámra hárommal rontva a páncél mentőt. Ütőképes lovasság, de a 4-es páncéljuk miatt a muskétás osztagok komoly veszélyt jelentenek rájuk.


Lengyel-magyar gyalogság:

Skirmish szinten még nincs olyan lista, amiben hozható lenne. Viszonylag jó gyalogság arkebuzzal vagy muskétával felszerelve. Sortűz képességüknek hála nem csak 1 sorból lőhetnek. Sajnos muskétával felszerelve már elvesztik a sortűz (ranked fire) képességüket és ezzel az extra mozgási lehetőséget. 
Tetszetős osztag, muskétával hatékonyan lőnek és messzire.

Sorozott parasztok:

Skirmish szinten még nem hozható gyalogság, muskétával vagy arkebuzzal felfegyverezve. 3-as képességüknek és 4-es moráljuknak és 2-es páncélzatuknak köszönhetően maximum támogatónak jó.  Esetleg egy dombon vagy hegyen ahol viszonylag védettek a lovasságtól tudnak tüske lenni az ellenfél oldalában, de nyílt terepen nagyon sérülékenyek.


Sorozott nemesség:


Ha lehet, még rosszabbak mint a parasztok.Nem elég hogy ugyanolyan gyenge képességekkel rendelkeznek, de mellé még engedetlenek, így az irányításuk is extra parancsba kerül. Lovon, pisztollyal és karabély/íjjal vannak felszerelve. Skirmish listában nem hozható.


Önkéntesek:


Olcsó lovasegység. Bár csak 10cm-rel tudnak üldözni, engedetlenek és rablásra hajlamos banda, de pisztollyal és 4-es skillel rendelkeznek így közelharcban nem olyan rosszak. 3-as páncélja miatt a sortüzet nem szereti, de támogató feladatra egész jó.


Dragonyosok:


Személyes kedvenceim. A leghasználhatóbb gyalogos egység, amit a lengyelek fel tudnak mutatni. Lóra ültetett gyalogság. Lovon szinte használhatatlanok, viszont gyorsan elérhetik a megfelelő pozíciót amit ellenmenetelés (countermarch) és össztűz (salvo) szabályaik miatt hatékonyan meg tudnak védeni. Épületben, hegyen, vagy erdőben kifejezetten kellemetlen ellenfél a legtöbb lovasságnak. Félmuskétát használnak.


Rajtárok:


Mindenre jó lovasság. Nem túl gyorsak, nem kiemelkedő harcosok, de rohamból lőhetnek és karakolozhatnak (caracole), ami szerintem inkább az arkebuzos rajtároknál igazán hasznos. A jó taktikai fegyelem miatt kellemes meglepetéseket tud okozni a közelharc eredményének kiszámításakor.

Német gyalogság:


Skirmishben nem hozható pikás-muskétás formáció. Jó egység kellemes értékekkel. Az 5-ös páncél és a spanyol muskéta tesz róla, hogy semmilyen lovasság se szeressen szemtől-szembe rohanni velük.


Ágyúk:

Sajnos nem csak a gyalogságban szenvednek hátrányt a lengyelek, de az ágyúk terén sincsenek elengedve. Skirmish szinten nem hozhatnak semmilyet, később is csak kevés ágyút tudnak a harctérre vezényelni.


A nemzeti sajátosságokra vonatkozó különleges szabályok portya szinten:


Úszás

A lengyel könnyűlovasság ha 3 vagy kevesebb a páncélzatának értéke akárhol átkelhet, nem csak gázlónál vagy hídon. Minden talp után skill tesztet dob, ahány sikertelen, annyiszor 1 sebet kap az osztag.

Saját területen harcolnak
+2 felderítést kapnak



SUMMA SUMMARUM:


Pro:


- A legerősebb és legdögösebb egység a játékban csak náluk hozható (szárnyas huszárok).
- Sok elit lovas egység.
- Nagyon jók közelharcban.
- Elfogadhatóan lőnek lóhátról is (a legtöbb egység nem kap se lóhátról se mozgás után levonást).


Contra:


- Alig van gyalogság, ami van azok se a legjobbak.
- Azonos erőpont (FSP) mellett, szinte biztos hogy kevesebben vagy legjobb esettben is ugyanannyi     talppal rendelkezel majd  mint az ellenség.
- Minden olyan küldetés ahol a gyalogság be tudja ásni magát, nagyon megnehezíti a lengyel vezér     dolgát.
- Nagyon kevés a lőszer! A legtöbb egység csak 4 lövésre elegendő lőszerrel rendelkezik, azokat       
  pedig érdemes a közelharcra tartogatni. 

Szerző: Matusy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése