2015. február 28., szombat

Ismerd az ellenségedet! - Moszkvai Cárság


A muszkoviták ereje mindig is a nagy tömegekben és a keménységben rejlett. Így van ez a "Tűzzel-vassal" szabályrendszerben is. A moszkvaiak nem teljesítenek túl jól a küzdelmekben - egységeik általában gyengén képzettek és rosszul felszereltek, középszerű parancsnokok vezetése alatt. Csak az új mintájú egységek tűnnek ki: kétség sem fér hozzá, hogy a szoldátok (zsoldos gyalogosok) és a rajtárok alkotják a moszkvai sereg legjobb alakulatait. Fenti hiányosságai ellenére mégis roppant nehéz legyőzni a Moszkvai Cárság seregét.

Az irreguláris bojár lovasságot könnyű megverni és pánikba ejteni, azonban a gyalogság híres elszántságáról. A muszkovita gyalogosok, különösen a "sztrelecek" bátorsága és közelharci képességei elismerésre méltó. A chevaux de fries-ek (fríz ló - lovasság elleni, karókkal védett, mozgatható állvány) és "gulyaly gorod" (vándorló város) néven ismert fa palánkok mögül harcoló nagy gyalogsági négyszögeik nagyon kemény ellenfelek, különösen a főként lovas seregeknek. A muszkoviták komoly problémát okoznak a lengyeleknek és a tatároknak. Hasonlóképpen kemény ellenfelek lehetnek a törökök számára is, hacsak nem vetnek be nagyszámú fegyelmezett gyalogságot (mint például a janicsárok). Azonban a svédek könnyedén felülkerekedhetnek a moszkvaiakon, köszönhetően utóbbiak svéd ellenfelükhöz viszonyítottan gyengébb kiképzésének és tűzerejének. Egy biztos: a Moszkvai Cárság ellenségei komoly létszámfölénnyel kénytelenek szembenézni a harcmezőn, ami különösen a Lengyel-Litván Unió és a svédek esetében látványos.


A XV-XVI. századi előzményekre visszatekintő (bojár lovasság és sztrelecek) és az új mintájú egységeken az orosz cári sereg számos kontingenst vonultat fel a meghódított nemzetek soraiból: kozákok, kalmükök, baskírok és tatárok. Ennél fogva a muszkovita hadsereg különféle csapatok összessége, melyek közül az adott célra legalkalmasabbak kiválaszthatók. A cári sereg másik említésre méltó erőssége a tüzérség, bár taktikája roppant egyszerű volt: az ágyúk kiépített állásokból lőttek, nem működtek együtt más egységekkel, de már pusztán a számuknál fogva biztos hatást gyakoroltak az ellenségre. A győzelem érdekében a moszkvai haderőt irányító játékosnak ki kell használni fő erősségeit: a nagy tömeget és a kemény gyalogságot.

Az eredeti, szépen illusztrált, angol nyelvű pdf letölthető: Know Your Enemy - Muscovy 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése